1. augusta 2014

Torta z bielej čokolády s marhulami a maslovým krémom z bielej čokolády



Zaujímavá letná kombinácia: maslový krém s bielou čokoládou pekne odľahčia a osviežia moje obľúbené marhuľky. Korpus je príjemne vláčny a uzatvára tak celú chuť.
Upozornenie k tortičke: odkrajujte si opatrne menšie kúsky, tortička je dosť hutná a rýchlo zasýti.

Ingrediencie:

Korpus:
230g bielej čokolády
220g polohrubej múky
2,50 lyžičky prášku do pečiva
štipka soli
140g masla
100g cukru
4 veľké vajíčka
1,5 lyžičky vanilkového extraktu
100ml mlieka

Krém
550g bielej čokolády
400g masla

11ks marhulí
3 lyžice marhuľového džemu
2 lyžice rumu (podľa chuti)

180°C, 23cm forma na korpus

 

Postup:


Trúbu predohrejeme na 180°C, tortovú formu veľkosti 24cm vystelieme papierom na pečenie (iba základňu).
V horúcom kúpeli rozpustíme bielu čokoládu (do kastróla dáme zovrieť vodu a vypneme. Na kastról postavíme žiaruvzdornú misku s čokoládou, tak aby sa miska nedotýkala vody. Takto necháme samovoľne čokoládu roztopiť). Čokoládu necháme vychladnúť, ale neodstavíme ju. V miske preosejeme múku s práškom do pečiva a soľou. V inej miske vyšľaháme maslo s cukrom do biela. Po jednom prišľaháme vajíčka a vanilkový extrakt. Do maslovej hmoty na striedačku zašľaháme suché ingrediencie a mlieko. Na koniec zašľaháme ešte trochu teplú čokoládu. Takto pripravené cesto dáme do tortovej formy a rovno do predohriatej trúby. Pečieme zhruba 45 minút (vyskúšame špajľou). Po upečení premiestnime formu na mriežku a necháme vychladnúť.

Krém:
Bielu čokoládu necháme roztopiť v horúcom kúpeli a odstavíme, kým trochu nevychladne, ale ešte nestuhne. Medzitým vyšľaháme maslo do biela. Roztopenú a skoro úplne vychladnutú bielu čokoládu zašľaháme do masla. Krém dáme do chladničky stuhnúť tak na 30 minút.

V menšom kastróliku zahrejeme džem s rumom. Podľa chuti si pridajte rum a ak chcete pridajte aj citrónovú šťavu.
Marhule nakrájame na malé kocky. 
Korpus rozrežeme na 3 časti. 

Prvý korpus potrieme horúcim džemom s rumom a necháme vychladnúť. Na džem natrieme 6 lyžíc krému. Na krém poukladáme nakrájané marhule a potrieme ich 3 lyžicami krému. 
Na krém položíme druhý korpus. Korpus potrieme teplým džemom a necháme vychladnúť. Rozotrieme 6 lyžíc krému, poukladáme nakrájané marhule a tie potrieme 3 lyžicami krému. Položíme posledný korpus. Ten potrieme krémom tak isto aj obvod torty. A necháme vychladnúť. 
Ak pripravujete túto tortičku v letnom teplom dni :) odporúčam dávať ju do chladničky schladiť na pár minút zakaždým ako potriete marhuľky 3 lyžicami krémom. V lete sa maslo rýchlo topí a mohli by jednotlivé poschodia skĺznuť skôr ako dorobíte celú tortu. Tortu môžete ozdobiť mandľovými lupienkami a nektarinkou ako ja. 

Tortu pred podávaním nechajte chvíľku postáť (podľa teploty izby od 5 minút po 30 minút).

Dobrú chuť
K:)


 Inšpirácia: epicurious.com      

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára