5. decembra 2014

Čokoládovo čučoriedkové Scones



Scones je povodne typ pečiva, ktorý sa zvykol jedávať s maslom a džemom na raňajky, alebo k čaju. Dnes už existujú rôzne druhy Scones či už na slano aj na sladko. Toto pečivko pochádza pôvodne z UK, ale je tiež veľmi obľúbené v USA a Kanade hlavne, ako raňajkové pečivo.
Sú neskutočné na desiatu a na cestu, alebo na piknik v prírode :). Na scons je skvelé, jednak ich chuť sú mäkučké a voňavé ale naviac si ich môžete urobiť s čím len chcete. Môžete si do nich dať brusnice, alebo čokoládu ako ja, alebo syr, alebo iba tak ako pečivko s maslom a džemom.... Je to na vás, akú chuť si vyberiete :)

Ingrediencie:
210g polohrubej múky
35g kaka
100g krupicového cukru
2,5 lyžičky prášku do pečiva
0,5 lyžičky škorice
0,5 lyžičky soľ
kôra z polky citrónu
115g studeného masla (, alebo postrúhaného zmrazeného masla- pre uľahčenie roboty)
140ml šľahačky
1 veľké vajce
1,5 lyžičky vanilkového extraktu
100g čučoriedok
80g čokolády

200°C
klasický plech na pečenie

 

Postup:

Trúbu zapneme na 200°C. Na klasický plech dáme papier na pečenie. 
Sypké ingrediencie preosejeme do väčšej misky a pridáme kôru z citrónu. Studené maslo nakrájame na kocky a rýchlo zapracujeme do sypkých ingrediencii. Vajíčko, šľahačku a vanilku zašľaháme ručnou metličkou (netreba robiť penu). Mokré ingrediencie nalejeme na sypké a lyžicou rýchlo zamiešame. Čučoriedky spolu s čokoládou nasypeme na cesto a zamiešame. Na pomúčenej doske z cesta vytvarujeme vyššiu placku s priemerom zhruba 20cm (moc to ale už nemiešajte). Placku nakrájame na 8 trojuholníkov (čiže nakrájame na 4 časti a potom každú časť ešte na 2). Trojuholníky poukladáme na plech a dáme piecť do predohriatej trúby na 20-25 minút. Pre istotu urobte špajľový test, ak bude špajľa čistá máme dopečené. Na vrch môžete urobiť klasickú polevu s vody a citrónovej šťavy ale ja to mám radšej bez.

Možné obmeny:
Scones môžete urobiť bez čokolády iba čučoriedkové:
vynechajte kakao a namiesto 210g polohrubej múky dajte 250g, čokoládu vynechajte a dajte 190g čučoriedok namiesto iba 100g. Odporúčam postrúhať citrónovú kôru z jedného citrónu a vynechať škoricu. Ostatné ingrediencie ostávajú a postup je rovnaký. Ak používane zmrazené čučoriedky nerozmrazujte ich.   
Ak nechcete čučoriedkové čo tak brusnicové, namiesto čučoriedok do cesta nasypte brusnice (kuk odstavec vyššie). Alebo použite sušené ovocie (vychádzajte z receptu na čučoriedkové).

Scones môžete urobiť aj čisto čokoládové:
Vynechajte čučoriedky a čokolády dajte 180g namiesto 80g. 

Ako vidíte Scones môžete spraviť aké len chcete stačí sa držať základného receptu a môžete ich mať aj syrové. A ak chcete kľudne si ich spravte okrúhle.

Dobrú chuť
K :)
  

1 komentár:

  1. jééžiš, mňam ^^

    Zvu tě na mou giveaway o super skřipce do vlasů - http://talktomymoustache.blogspot.cz/2014/11/linziclip-giveaway.html :-) <3

    OdpovedaťOdstrániť