5. marca 2015

Ríbezľový koláč s tvarohom a Meringuom

 
Tento ružový koláčik je vlastne inšpirácia na koláčik, ktorý robila stará mama môjho manžela: Ríbezľovo orechový koláč. Pôvodný koláčik je u nás asi najobľúbenejší koláčik. Toto je veľmi pekná pripomienka. Podobné cesto som už robila veľa krát je krásne voňavé a veľmi chutné. Tvarohová náplň je veľmi lahodná. Naozaj tento koláčik patrí medzi vydarené jarné koláčiky. Použila som mrazené ríbezle preto je môj sneh jemne ružovkastý. Ale mne sa páči, aký je pekne ružový :).
Ak sa vám môj recept páči, dajte mi hlas: http://www.blogerroka.sk/karolina-azzaro/      

Ingrediencie:
300g hladkej múky
2 lyžičky prášku do pečiva
100g hnedého cukru
140g masla
2 vajíčka
Na náplň:
3 žĺtka
1 vajíčko
50g hnedého cukru
šťava z polky citrónu
300ml mlieka
500g tvarohu (v tomto koláči je lepší krémový namiesto hrudkového, je ďaleko jemnejší)
130g roztopeného masla
6 lyžíc kukuričného škrobu
Meringue:
3 bielka
2 lyžice krupicového cukru
250g červených ríbezlí (kľudne aj mrazené)

28cm tortová forma
180°C

 

Postup:

V miske zmiešame múku, prášok do pečiva a cukor. Pridáme pokrájané maslo a vajíčka a vypracujeme cesto (kľudne to dajte do kuchynského robota a spracujte). Cesto zabalíme do kuchynskej fólie a dáme do chladničky na hodinku schladiť. 
Cesto vytiahneme z chladničky a povtláčame ho do formy vystlanej papierom na pečenie (základňu). Cesto povtláčame na spodok formy. Formu s cestom dáme zatiaľ do chladničky a zapneme trúbu na 180°C. 
Na náplň dáme žĺtka, vajíčko, cukor, šťavu z citrónu a zamiešame. Pridáme mlieko a tvaroh. Ak máte hrudkový tvaroh ponorným mixérom náplň rozmixujte na hladkú hmotu. Ak máte jemný tvaroh, tak to stačí vyšľahať ručným šľahačom. Na záver zamiešame škrob a náplň nalejeme na cesto. Koláč dáme do trúby a pečieme 30minút, dokým bude stred trasľavý, ale boky pevné. Koláč vyberieme z trúby, ale trúbu nevypneme. 
V inej miske vyšľaháme bielka. Začíname na malom stupni šľahať a postupne zrýchľujeme. Nakoniec zašľaháme cukor. Bielka natrieme na koláč a posypeme ríbezľami. Ak máte mrazené nerozmrazujte ich rovno nimi posypte koláč. Ak máte čerstvé ríbezle nebudete mať penu takú ružovú, ako ja :). 
Koláčik dáme späť do trúby a ešte chvíľku pečieme, kým pena trošku nezhnedne.

Dobrú chuť
K :)     

2 komentáre:

  1. Dobry vecer, chcem sa len opytat, ci po posypani ovocim treba este kolac dopiect. ak ano, ako dlho? dakujem.

    OdpovedaťOdstrániť