27. januára 2016

Mississippi koláč



Koláčik, ďalší do kategórie "mami chcem sladké/ aneb čo sa dá upiecť jednou rukou do 30 minút". Koláčik je kombináciou čokolády, pomarančovej kôry a vlašských orechov. Ak máte pomarančový extrakt kľudne pridajte pár kvapiek a krásne tak zvýrazníte chuť koláčiku. Celková konzistencia je príjemne mäkká, skôr pripomína cheesecake ako korpus, ale nie je taká syrová (mazľavá).

Ingrediencie:
150g podrvených keksov
80g vlašských orechov
lyžička škorice
80g rozpusteného masla
Náplň:
225g masla
175g čokolády (použila som pol na pol 70% a 53%)
2 lyžice medu
5 vajíčok (4 veľké)
40g vlašských orechov
40g kandizovanej pomarančovej kôry

23cm tortová forma
180°C


Postup:

Maslo dáme do kastróliku a rozpustíme. Keksíky dáme do kuchynského robotu a podrvíme ich na čo najmenšie kúsky. Nakoniec k nim pridáme orechy aby sa trošku nasekali ale nechceme z nich prášok ale len menšie kúsky.  Do misky dáme keksy spolu s orechmi, škoricu a rozpustené maslo, všetko dobre rukou spracujeme. Tortovú formu vystelieme papierom na pečenie (základňu ) a boky vytrieme maslom. Celú pripravenú hmotu povtláčame na spodok formy. Formu dáme do chladničky, kým si pripravíme náplň. 
Čokoládu spolu s maslom dáme do žiaruzvdornej misky a postavíme ju na kastról s vriacou vodou, tak aby sa voda nedotýkala misky. Necháme rozpustiť, zamiešame a odstavíme. Med zamiešame do ešte teplej čokolády a všetko dobre zamiešame aby sa med rozpustil a dobre spojil s čokoládou. Necháme úplne vychladnúť. K čokoláde zamiešame na kúsky nakrájanú kôru a orechy. Na záver k orieškom zamiešame vajíčka (stačí vidličkou predtým zašľahať a v plnke len poriadne zamiešať vareškou/vidličkou/ čo príde pod ruku). Pripravenú náplň nalejeme na keksíky, pečieme zhruba 30 minút (stred by mal byť ešte mäkký).

Dobrú chuť
K :)

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára